قوانین
قوانین
آیین نامه تسهیلات آموزشی دانشجویان شاهد و ایثارگر ضمیمه آیین نامه آموزشی دوره های کاردانی، کارشناسی ناپیوسته و پیوسته، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی
مقدمه
به منظور تحقق فرامین بنیانگذار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) و رهبر فرزانه انقلاب حضرت آیت ا... خامنه ای (مدظله العالی) در خصوص رسیدگی همه جانبه به امور آموزشی، فرهنگی یادگاران معزز شهدا و ایثارگران، و اهتمام ویژه در تربیت و تحصیل فرزندان آنان و در راستای تحقق اهداف قانون جامع ایثارگران، این آئین نامه با رویکرد توانمندسازی، عزتمندی، هویت مداری و متناسب با نیازهای جامعه هدف و به منظور اصلاح، تکمیل و تجمیع آیین نامه ها و مقررات آموزشی موجود تدوین گردیده است و در جلسه مورخ 4/9/1393 ستاد برنامه ریزی طرح شاهد به تصویب نهایی رسیده است .
تعاریف:
الف) دانشجویان شاهد و ایثارگر: دانشجویان شاهد و ایثارگر شامل موارد ذیل می باشند:
- - جانبازان 25% و بالاتر
- - آزادگان
- - همسر و فرزند (شهید،جاویدالاثر،آزاده،جانباز25%وبالاتر)
- - جانباز با حد اقل 15% جانبازی وسه ماه سابقه حضور داو طلبانه در جبهه
- - رزمنده با حداقل شش ماه سابقه حضور داوطلبانه در جبهه
ب) ستاد: ستاد امور دانشجویان شاهد و ایثارگر دانشگاه
ج)کمیته منتخب: کمیته منتخب ستاد امور دانشجویان شاهد و ایثارگر دانشگاه، این کمیته به منظور تسهیل و تسریع در رسیدگی به درخواست های آموزشی دانشجویان شاهد و ایثارگر و به تشخیص رئیس ستاد تشکیل می گردد و اعضای آن متشکل از افراد ذیل می باشد.
1- معاون آموزشی دانشگاه یا مدیر آموزش دانشگاه به عنوان رئیس کمیته
2- مدیرکل (یا حسب مورد مدیر و یا رئیس گروه) امور دانشجویان شاهد و ایثارگر به عنوان دبیر ستاد
3- یک نفر از اعضای هیأت علمی استاد مشاور دانشگاه
د) دبیر ستاد: دبیر ستاد امور دانشجویان شاهد و ایثارگر دانشگاه
یادآوری:
در دانشگاه ها و یا مراکز آموزش عالی که کمیته منتخب ستاد تشکیل نمی گردد موارد مربوطه در کمیسیون بررسی موارد خاص دانشگاه بررسی و تصمیم گیری می شود.
1
آیین نامه تسهیلات آموزشی ویژه دوره های کاردانی، کارشناسی ناپیوسته و پیوسته، ضمیمه آیین نامه آموزشی مصوب جلسه مورخ 4/9/1393 شورای ستاد برنامه ریزی طرح شاهد |
ماده 7- دانشجو در هر نیمسال تحصیلی لازم است حداقل 12 و حداکثر 20 واحد درسی انتخاب کند. حداکثر واحد مجاز انتخابی در دوره تابستان 6 واحد درسی است.
تبصره 1. اگر میانگین نمرات دانشجویی در یک نیمسال حداقل 17 باشد، در اینصورت دانشجو با تأیید گروه آموزشی در نیمسال تحصیلی بعد می تواند حداکثر تا 24 واحد درسی اخذ نماید.
تبصره 2. چنانچه دانشجو در نیمسال آخر برای دانش آموختگی، حداکثر 24 واحد درسی باقی داشته باشد، بشرطی که میانگین کل وی بالای 10 باشد، می تواند تا 24 واحد درسی اخذ نماید.
تبصره 3. در شرایط خاص که دانشجو با گذراندن حداکثر 8 واحد درسی دانش آموخته شود، با تأیید گروه آموزشی، می تواند واحدهای مذکور را در دوره تابستان اخذ نماید.
تبصره 4. دانشجو همزمان نمی تواند از مفاد تبصره 2 و 3 این ماده استفاده کند.
تبصره 5. در صورتی که واحدهای انتخابی یا باقیمانده دانشجو در پایان هر نیمسال به تشخیص گروه آموزشی، بنا به دلایل موجه و خارج از اراده دانشجو به کمتر از 12 واحد درسی برسد در اینصورت این نیمسال به عنوان یک نیمسال کامل در سنوات تحصیلی وی محسوب می شود، اما در مشروط شدن یا ممتاز شدن دانشجو (موضوع تبصره 1 همین ماده) بی تأثیر است (به عبارت دیگر، در شرایط مذکور، اگر میانگین دانشجو کمتر از 12 شد مشروط نیست و اگر 17 و بالاتر شد ممتاز محسوب نمی شود.)
- - تبصره 1 الحاقی به ماده 7:
در صورتی که معدل کل دانشجوی شاهد و ایثارگر 14 و بالاتر باشد می تواند با رعایت ضوابط این ماده در نیم سال تابستان حداکثر 8 واحد درسی انتخاب نماید.
- - تبصره 2 الحاقی به ماده 7:
دانشجوی شاهد و ایثارگر می تواند حداکثر در دو نیم سال تحصیلی با تأیید کمیته منتخب ستاد حداقل 10 واحد درسی انتخاب نماید.
- - تبصره الحاقی به تبصره 3 ماده 7:
دانشجوی شاهد و ایثارگر که حداکثر 10 واحد درسی برای اتمام واحدهای دوره تحصیلی داشته باشد می تواند با تایید کمیته منتخب ستاد واحدهای مذکور را در نیم سال تابستان انتخاب نماید.
- - تبصره الحاقی به تبصره 5 ماده 7:
در صورتی که واحدهای انتخابی یا باقی مانده دانشجو در پایان نیم سال تحصیلی به تشخیص کمیته منتخب ستاد، بنا به دلایل موجه و خارج از اراده دانشجو به کمتر از 14 واحد درسی برسد، در این صورت میانگین کمتر از 12 دانشجو مشروطی محسوب نمی شود. (استفاده از این تبصره فقط برای دو نیمسال مجاز می باشد.)
ماده 12- دانشجوی مشمول آموزش رایگان در دانشگاههای دولتی، در صورت حذف یا عدم کسب نمره قبولی در هر درس، برای انتخاب مجدد آن درس، در صورتی که سنوات مجاز تحصیلی دانشجو
2
تمام شده باشد موظف به پرداخت هزینه مربوط طبق مصوبه هیأت امنای دانشگاه می باشد.
- - تبصره الحاقی به ماده 12:
دانشجویان شاهد و ایثارگر برای دروس مردودی یکبار معاف از پرداخت هزینه می باشند. همچنین در صورتیکه حذف درس دانشجوی شاهد و ایثارگر با تأیید ستاد انجام گرفته باشد از پرداخت هزینه معاف می باشد.
ماده 15- مدت مجاز تحصیل در دوره های کاردانی (اعم از پیوسته و ناپیوسته) و کارشناسی ناپیوسته دو سال و در دوره های کارشناسی پیوسته چهار سال است.
تبصره 1. دانشگاه اختیار دارد در شرایط خاص و با تصویب شورای آموزشی دانشگاه، حداکثر یک نیمسال برای دوره های کاردانی و کارشناسی ناپیوسته و حداکثردو نیمسال برای دوره کارشناسی پیوسته، مدت مجاز تحصیل را افزایش دهد. چنانچه دانشجو در این مدت دانش آموخته نشود از ادامه تحصیل محروم خواهد شد.
تبصره 2. هزینه افزایش سنوات تحصیلی طبق تعرفه مصوب هیأت امناء دانشگاه از دانشجویان مشمول آموزش رایگان دریافت می شود.
- - تبصره الحاقی به ماده 15:
به حداکثر مدت مجاز تحصیل دانشجویان شاهد و ایثارگر در دوره های کاردانی و کارشناسی ناپیوسته یک نیم سال و در دوره کارشناسی پیوسته دو نیم سال اضافه می شود.
ماده 16 – ارزیابی پیشرفت تحصیلی دانشجو در هر درس توسط مدرس آن درس و براساس حضور و فعالیت در کلاس، انجام تکالیف و نتایج امتحانات انجام می شود و به صورت عددی از صفر تا بیست محاسبه می شود.
تبصره 1. برگزاری آزمون کتبی برای دروس نظری الزامی است.
تبصره 2. نمرات دروس تمرین دبیری، کارآموزی و کارورزی، عملیات صحرایی، کار در عرصه و دروسی که در برنامه درسی مصوب، با پروژه ارائه می شود، در صورتی که به تشخیص مدرس و تأیید گروه آموزشی مربوط، تکمیل آنها در طول یک نیمسال تحصیلی میسر نباشد، ناتمام تلقی می شود، قطعی شدن نمره ناتمام طبق شیوه نامه ماده 14 انجام می شود.
- - تبصره الحاقی به تبصره 1 ماده 16:
مدت زمان امتحان (میان ترم و پایان ترم) برای دانشجوی جانباز که بدلیل عدم توانایی ناشی از مجروحیت نیاز به افزایش مدت زمان امتحان می باشد، بنا به تشخیص و اعلام دبیرستاد، حداکثر تا 2 برابر مدت زمان معمول آن قابل افزایش است.
ماده 17- حضور دانشجو در تمام جلسات درس دوره های حضوری الزامی است.
تبصره 1. اگر دانشجو در درسی بیش از 16/3 جلسات یا در جلسه امتحان پایان نیمسال آن درس غیبت کند، چنانچه غیبت دانشجو به تشخیص شورای آموزشی دانشگاه غیر موجه تشخیص داده شود، نمره آن درس صفر و در صورت تشخیص موجه، آن درس حذف می شود. در این صورت رعایت حد نصاب 12 واحد در طول
نیمسال برای دانشجو الزامی نیست ولی نیمسال مذکور به عنوان یک نیمسال کامل جزو سنوات تحصیلی وی محسوب می شود.
3
تبصره 2. در شرایط خاص، حذف تمام دروس یک نیمسال تحصیلی با درخواست کتبی دانشجو و تأیید شورای آموزشی دانشگاه قبل از شروع امتحانات و با احتساب در سنوات تحصیلی امکانپذیر است.
تبصره 3. دانشجو می تواند با رعایت مفاد تبصره 1 این ماده، در صورت اضطرار تا دو هفته قبل از شروع امتحانات پایان نیمسال، صرفاً یک درس نظری را با تأیید گروه آموزشی حذف کند به شرط آن که تعداد واحدهای باقیمانده دانشجو کمتر از 12 واحد نشود.
- - تبصره الحاقی به تبصره 1 ماده 17:
تشخیص موجه یا غیر موجه بودن غیبت دانشجوی شاهد و ایثارگر در جلسات درس یا امتحان با کمیته منتخب ستاد می باشد. چنانچه غیبت موجه دانشجوی شاهد و ایثارگر در جلسات امتحان درس یا دروس به دلیل انجام معالجات پزشکی ناشی از صدمات جنگ و یا آلام متأثر از آن باشد و دانشجو نتواند در امتحان درس یا دروس اخذ شده شرکت کند با تأیید کمیته منتخب ستاد
می تواند حداکثر تا پایان نیم سال بعدی در امتحان درس یا دروس شرکت نماید، در غیر این صورت درس یا دروس مذکور حذف می شود و مطابق تبصره الحاقی به تبصره 5 ماده 7 رعایت حد نصاب الزامی نیست. "عدم ثبت نمره یا کسب نمره قبولی در درس یا دروس مذکور مانع اخذ دروس بعدی نخواهد شد."
- - تبصره الحاقی به تبصره 2 ماده 17:
در شرایط خاص، حذف کلیه دروس یک نیم سال تحصیلی با درخواست کتبی دانشجوی شاهد و ایثارگر و تأیید کمیته منتخب ستاد تا قبل از شروع امتحانات امکان پذیر است. این نیم سال جزو سنوات تحصیلی دانشجو محسوب نمی شود. (استفاده از این تبصره فقط برای دو نیمسال مجاز
می باشد.)
- - تبصره الحاقی به تبصره 3 ماده 17:
دانشجوی شاهد و ایثارگر مجاز است یک درس بیشتر از سایر دانشجویان حذف اضطراری نماید.
ماده 18- حداقل نمره قبولی در هر درس 10 است.
تبصره 1. دانشجویی که در هر نیمسال در یک یا چند درس نمره قبولی کسب نکند چنانچه در نیمسال های بعدی، درس یا دروس مذکور را با نمره قبولی بگذراند، نمره یا تمام نمره های مردودی قبلی در ریز نمرات تحصیلی دانشجو، فقط ثبت و باقی می ماند اما این نمره ها در محاسبه میانگین کل دوره بی اثر و صرفاً آخرین نمره قبولی در آن درس ملاک محاسبه میانگین کل دوره خواهد بود.
تبصره 2. گذراندن دروس با استفاده از تبصره 1، صرفاً برای محاسبه میانگین کل دوره تحصیلی در هنگام دانش آموختگی می باشد و مشروطی دانشجو در نیمسال های قبل را خنثی نمی کند.
تبصره 3. تسهیلات این ماده شامل دانشجویانی که به دلیل تقلب و یا حکم کمیته انضباطی، نمره مردودی دریافت می کنند، نمی شود.
- - تبصره الحاقی به تبصره 1 ماده 18:
نمرات مردودی 5 عنوان درس دانشجوی شاهد و ایثارگری از کارنامه تحصیلی حذف و در میانگین نمرات آن محسوب نمی شود، مشروط براینکه در نیم سال های بعد حداقل نمره 12 را در دروس مزبور اخذ نماید.
4
ماده 19- چنانچه میانگین نمرات دانشجو در هر نیمسال تحصیلی کمتر از 12 باشد، دانشجو در آن نیمسال مشروط تلقی می شود و در نیمسال بعدی حداکثر می تواند تا 14 واحد درسی انتخاب کند.
تبصره. چنانچه دانشجویی در دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته دو نیمسال و در دوره کارشناسی پیوسته 3 نیمسال اعم از متوالی یا متناوب مشروط شده باشد، از تحصیل محروم می شود.
- - تبصره الحاقی به تبصره ماده 19:
یک نیم سال به تعداد نیم سال های مشروطی مجاز دانشجویان شاهد و ایثارگر اضافه می گردد.
ماده 20- دانشجو می تواند با رعایت سنوات مجاز تحصیل، دردوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته، یک نیمسال و در دوره کارشناسی پیوسته حداکثر دو نیمسال از مرخصی تحصیلی استفاده کند.
تبصره 1. مدت مجاز مرخصی زایمان، دو نیمسال تحصیلی و بدون احتساب در سنوات تحصیلی است.
تبصره 2. مدت مجاز مرخصی پزشکی، در صورت تأیید پزشک معتمد دانشگاه و شورای آموزشی، حداکثر دو نیمسال تحصیلی و بدون احتساب در سنوات تحصیلی است.
تبصره 3. بررسی سایر مصادیق مرخصی تحصیلی (مانند مأموریت همسر یا والدین و...) حداکثر تا دو نیمسال تحصیلی و بدون احتساب در سنوات مجاز، در اختیار شورای آموزشی دانشگاه است.
تبصره 4. دانشجو می تواند با تشخیص شورای آموزشی دانشگاه از مجموع مرخصی های مذکور در این ماده و تبصره های مندرج در آن بهره مند شد.
- - تبصره الحاقی به تبصره 2 ماده 20:
در صورتی که مرخصی برای معالجات پزشکی ناشی از صدمات جنگ و یا آلام متأثر از آن باشد با ارائه مدارک مربوط و تأیید ستاد و پزشک دانشگاه، آن نیمسال جزو سنوات تحصیلی دانشجو محسوب نمی شود.
ماده 21- ثبت نام نکردن دانشجو در هر نیمسال تحصیلی، انصراف از تحصیل محسوب می شود.
تبصره. تصمیم گیری در مورد بازگشت به تحصیل دانشجوی منصرف از تحصیل بر عهده شورای آموزشی دانشگاه است.
- - تبصره الحاقی به ماده 21:
در صورتیکه دانشجوی شاهد و ایثارگر به دلیل معالجات پزشکی و صدمات ناشی از جنگ و یا آلام متأثر از آن، دچار وقفه تحصیلی به میزان حداکثر 2 نیم سال شود، با تأیید ستاد می تواند ادامه تحصیل دهد و آن مدت جزو سنوات تحصیلی دانشجو محسوب نمی شود.
ماده 23- دانشجوی دوره های کاردانی و کارشناسی پیوسته با داشتن شرایط زیر می تواند از یک رشته یا گرایش به رشته یا گرایش دیگر تحصیلی در همان دانشگاه تغییر رشته یا گرایش دهد:
الف) وجود رشته یا گرایش مورد تقاضای دانشجو در دانشگاه.
ب) موافقت گروه آموزشی مبدأ و مقصد و با تأیید شورای آموزشی دانشگاه.
ج) کمتر نبودن نمره های اکتسابی دانشجو در آزمون سراسری گروه آزمایشی ذی ربط از نمره آخرین فرد پذیرفته شده در آن رشته یا گرایش در دانشگاه ودر سال پذیرش با تایید سازمان سنجش آموزش کشور.
د) امکان ادامه تحصیل دانشجو در رشته یا گرایش جدید در سنوات مجاز باقیمانده.
5
تبصره. دانشجو صرفاً در هر دوره تحصیلی برای یک بار می تواند با رعایت شرایط این ماده، تغییر رشته یا گرایش دهد.
- - تبصره الحاقی به ماده 23:
دانشجوی شاهد و ایثارگری که به تشخیص کمیته منتخب ستاد توانایی ادامه تحصیل در رشته خود را نداشته باشد، می تواند به رشته دیگری در همان دوره و در سایر گروه های آزمایشی تغییر رشته دهد. در صورتی که تغییر رشته، منوط به تغییر محل تحصیل دانشجو باشد، با تأیید و معرفی اداره کل امور دانشجویان شاهد و ایثارگر سازمان امور دانشجویان، درخواست دانشجو در شورای موارد خاص مرکزی مطرح خواهد شد.
- - تبصره الحاقی به تبصره ماده 23:
برای دانشجویان شاهد و ایثارگر تغییر رشته با تشخیص ستاد و حداکثر دوبار امکان پذیر می باشد.
ماده 25. تغییر رشته دانشجو در دوره کارشناسی ناپیوسته ممنوع است، اما تغییر گرایش با داشتن شرایط و ضوابط ذکر شده در ماده 23 امکان پذیر است.
- - تبصره الحاقی به ماده 25:
تغییر گرایش دانشجویان شاهد و ایثارگر مقطع کارشناسی ناپیوسته با تشخیص کمیته منتخب ستاد و برای یک بار انجام می گیرد.
ماده 26. میهمانی و انتقال دانشجو مطابق آیین نامه میهمانی و انتقال دانشجویان دوره های کاردانی و کارشناسی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی دولتی و غیردولتی مصوب وزارت انجام می شود.
- - تبصره الحاقی به ماده 26:
کلیه دانشگاه ها و موسسات آموزشی موظفند در هر نیم سال تحصیلی با انتقال دانشجویان شاهد و ایثارگر مطابق آئین نامه نقل و انتقال مصوب شورای طرح و برنامه شاهد موافقت نمایند. بهره مندی دانشجویان شاهد و ایثارگر از آئین نامه مذکور مانعی برای استفاده از میهمانی و انتقال از طریق "آیین نامه میهمانی و انتقال دانشجویان دوره های کاردانی، کارشناسی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی دولتی و غیردولتی" نمی باشد.
ماده 27- انتقال توأم با تغییر رشته یا گرایش در صورت احراز شرایط (موضوع مواد 28، 27، 26، 25) و با کسب موافقت دانشگاه های مبداء و مقصد، فقط برای یک بار امکانپذیر است.
- - تبصره الحاقی به ماده 27:
انتقال توأم با تغییر رشته یا گرایش برای دانشجویان شاهد و ایثارگر مطابق با تبصره های الحاقی به مواد 23، 25 و 26 انجام می گیرد.
ماده 28. معادل سازی و پذیرش واحدهای درسی گذرانده شده دانشجو براساس دستورالعمل اجرایی مصوب شورای آموزشی دانشگاه امکان پذیر است.
تبصره 1. به ازای هر 12 تا 20 واحد از دروس معادل سازی شده، یک نیمسال از سنوات مجاز تحصیلی دانشجو کاسته می شود.
6
تبصره 2. معادل سازی دروس صرفاً در شیوه های آموزشی هم عرض زیر صورت می گیرد:
الف) واحدهای گذرانده دانشجوی حضوری به دوره های حضوری، نیمه حضوری یا غیرحضوری.
ب) نیمه حضوری به نیمه حضوری و غیرحضوری.
ج) غیرحضوری به غیرحضوری.
- - تبصره الحاقی به ماده 28:
پذیرش کلیه دروس قابل تطبیق، با نمره 10 و بالاتر دانشجوی شاهد و ایثارگر میهمانی، انتقال و انتقالی توأم با تغییر رشته توسط دانشگاه مقصد الزامی است. (تشخیص قابل تطبیق بودن دروس در صلاحیت گروه آموزشی دانشگاه مقصد می باشد.)
ماده 29- ملاک دانش آموختگی برای دوره های کاردانی، کارشناسی پیوسته و ناپیوسته داشتن میانگین کل حداقل 12 در پایان دوره است.
تبصره. چنانچه میانگین کل دانشجویی پس از گذراندن تمام واحدهای درسی آن دوره کمتر از 12 باشد تنها یک نیمسال با رعایت سقف مجاز سنوات تحصیلی به وی فرصت داده می شود تا با اخذ مجدد حداکثر 20 واحد از درسهایی که با نمره کمتر از 12 گذرانده است، میانگین کل دروس اخذ شده خود را به حداقل 12 برساند و مدرک تحصیلی دوره را دریافت کند در غیر این صورت از تحصیل محروم می شود.
- - تبصره الحاقی به تبصره ماده 29:
در صورت تأیید کمیته منتخب، به دانشجوی شاهد و ایثارگر دو نیم سال فرصت داده می شود تا با گذراندن حداکثر 30 واحد معدل کل خود را حداقل به 12 برساند.
ماده 30. در صورتی که دانشجوی منصرف یا محروم از تحصیل در دوره کارشناسی پیوسته حداقل 68 واحد درسی (شامل حداکثر 10 واحد دروس عمومی و مابقی از سایر دروس دوره) را بانمره قبولی گذرانده و میانگین کل دروس گذرانده وی 12 یا بالاتر باشد، در این صورت می تواند مدرک دوره کاردانی همان رشته را دریافت کند. در غیر این صورت، به دانشجوی مذکور و همچنین به دانشجوی منصرف یا محروم از تحصیل در دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته، فقط گواهی مبنی بر تعداد واحدهای گذرانده شده داده خواهد شد.
تبصره 1. در صورتی که دانشجوی منصرف یا محروم از تحصیل در دوره کارشناسی پیوسته بیش از واحدهای مورد نیاز دوره کاردانی را با نمره قبولی گذرانده باشد در این صورت دانشگاه دروسی را ملاک میانگین کل برای صدور مدرک کاردانی قرار می دهد که میانگین کل دانشجو در آن دروس، 12 یا بالاتر شود.
تبصره 2. صدور مدرک کاردانی حسب تقاضای دانشجو و صرف نظر از وجود دوره کاردانی مصوب در آن رشته یا مجری بودن دانشگاه محل تحصیل دانشجو انجام می شود.
- - تبصره الحاقی به ماده 30:
در صورتی که میانگین نمرات واحدهای گذرانده دانشجوی شاهد و ایثارگر منصرف یا محروم از تحصیل مقطع کارشناسی 10 و بالاتر باشد و حداقل 70 واحد درسی را گذرانده باشد یک نیم سال جهت جبران معدل کل اعطا می گردد. مبنای محاسبه معدل، می تواند دروس گذرانده مجاز با نمره بالای 12 قرار بگیرد.
7
آیین نامه تسهیلات آموزشی مقطع کارشناسی ارشد، ضمیمه آیین نامه آموزشی مصوب جلسه مورخ 4/9/1393 شورای ستاد برنامه ریزی طرح شاهد عالی |
ماده7- تعداد واحدهای درسی را که دانشجو باید در هر نیمسال تحصیلی در این دوره اخذ نماید حداقل 8 و حداکثر 12 است.
- - تبصره الحاقی به ماده 7:
دانشجوی شاهد و ایثارگر مجاز است در طول دوره تحصیلی صرفاً در یک نیمسال کمتر از 8 واحد درسی اخذ نماید و یا تعداد واحدهای انتخابی را به کمتر از 8 واحد تقلیل دهد.
ماده8. ارزشیابی تحصیلی : میانگین نمرات دانشجو در دو نیمسال نباید از 14 کمتر باشد.
- - تبصره الحاقی به ماده 8:
در صورتی که معدل کل نمرات دانشجوی شاهد و ایثارگر 13 و بالاتر باشد به این تعداد یک نیمسال اضافه می شود.
ماده 10- میانگین کل نمرات دانشجو در پایان دوره نباید از 14 کمتر باشد، در غیر این صورت، دانش آموخته دوره کارشناسی ارشد شناخته نمی شود.
تبصره- دانشجویی که پس از گذراندن کلیه دروس دوره در هر سه شیوه، میانگین کل نمرات او از 14 کمتر باشد- در صورتی که حداکثر مدت مجاز تحصیل وی به پایان نرسیده باشد – می تواند دروسی را که در آنها نمره کمتر از 14 احراز کرده است، فقط در یک نیمسال تکر ار کند و در صورت جبران کمبود میانگین کل، دانش آموخته می شود. دانشجویی که به هر دلیل نتواند از این فرصت استفاده کند، از ادامه تحصیل محروم می شود و مدرکی دریافت نمی کند.
- - تبصره 2 الحاقی به ماده 10:
نمرات کمتر از 14 و یا مردودی حداکثر دو درس دانشجویان شاغل به تحصیل شاهد و ایثارگر از کارنامه تحصیلی حذف و در میانگین نمرات آنان محسوب نمی شود، مشروط براینکه نمرات هر یک از دروس مذکور پس از اخذ مجدد کمتر از 14 نباشد، جایگزینی نمره درس اختیاری مردودی با درس دیگر اختیاری بلامانع است.
- - تبصره 3 الحاقی به ماده 10:
دانشجوی شاهد و ایثارگری که به دلیل درمان صدمات ناشی از جنگ یا آلام متأثر از آن موفق به انجام فعالیت های مربوط به درس ناتمام نشود (غیر از پایان نامه)،تا پایان اولین نیم سال تحصیلی پس از بازگشت به تحصیل با تشخیص و تأیید کمیته منتخب ستاد فرصت دارد نمره ناتمام را به نمره قطعی تبدیل نماید.
ماده11- حضور و غیاب: حضور دانشجو در تمامی برنامه های درسی و دیگر فعالیت های آموزشی و پژوهشی دوره الزامی است، غیبت دانشجو در هر درس نباید از 16/3 مجموع ساعات آن درس تجاوز کند، در غیر این
صورت نمره دانشجو در آن درس صفر محسوب می شود.
8
تبصره 1. در صورتی که غیبت دانشجو در یک درس، بیش از حد مجاز بوده و از نظر مؤسسه، موجه تشخیص داده شود، آن درس از مجموعه دروس انتخابی دانشجو حذف می شود. در این صورت رعایت حد نصاب 8 واحد در آن نیمسال الزامی نیست. ولی آن نیمسال از نظر طول تحصیل برای دانشجو نیمسال الزامی نیست. ولی آن نیمسال از نظر طول تحصیل برای دانشجو یک نیمسال کامل محسوب می شود.
تبصره 2. غیبت در شیوۀ پژوهشی، ارزیابی ناموفق واحدهای پژوهشی اخذ شده در آن نیمسال است که طبق نظر هیأت داوران در ماده 33 انجام می شود.
- - تبصره 3 الحاقی به ماده 11:
در صورتیکه به تشخیص کمیسیون پزشکی یا پزشک معتمد دانشگاه و تأیید کمیته منتخب، درمان صدمات ناشی از جنگ یا آلام متأثر از آن مستلزم عدم حضور دانشجوی شاهد و ایثارگر به میزان بیش از 16/3 ساعات کلاس باشد آن درس حذف می شود.
ماده 12- غیبت غیرموجه در امتحان هر درس منجر به نمره صفر در آن درس می شود.
تبصره1. در صورتی که غیبت دانشجو در امتحان، از نظر مؤسسه موجه تشخیص داده شود، درس مزبور حذف می شود.
- - تبصره 2 الحاقی به ماده 12:
دانشجوی شاهد و ایثارگری که به دلیل درمان صدمات ناشی از جنگ یا آلام متأثر از آن موفق به شرکت در امتحان درس یا دروسی نگردد، با تأیید کمیته منتخب ستاد می تواند حداکثر تا پایان نیمسال بعد در امتحان آن درس یا دروس شرکت نماید، در غیر این صورت آن درس یا دروس حذف می شود.
ماده 13- مرخصی تحصیلی: دانشجوی دوره کارشناسی ارشد در هر سه شیوه می تواند حداکثر یک نیمسال از مرخصی تحصیلی استفاده نماید، مدت مذکور جزو سنوات تحصیلی دانشجو محسوب می شود.
- - تبصره الحاقی به ماده 13:
علاوه بر یک ترم مرخصی مجاز، برای دانشجوی شاهد و ایثارگر در صورتی که مرخصی تحصیلی برای معالجات ناشی از جنگ یا آلام متأثر از آن باشد، با تأیید کمیته منتخب ستاد آن نیمسال جزو سنوات تحصیلی دانشجو محسوب نمی شود.
ماده 15- طول دوره: طول مدت دوره در هر سه شیوه حداکثر 2 سال مشتمل بر 4 نیمسال تحصیلی است.
تبصره: در موارد استثنایی افزایش طول مدت دوره با تشخیص شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه مجاز است. در هر صورت مدت دوره در هر سه شیوه نباید از 5/2 سال تجاوز نماید.
- - تبصره 2 الحاقی به ماده 15:
در صورت تشخیص ستاد، یک نیم سال به حداکثر سنوات تحصیلی دانشجوی شاهد و ایثارگر افزوده می شود.
- - تبصره 3 الحاقی به ماده 15:
در صورتیکه دانشجوی شاهد و ا یثارگر به دلیل درمان صدمات ناشی از جنگ یا آلام متأثر از آن دچار وقفه تحصیلی گردد، حداکثر پس از گذشت 4 نیم سال تحصیلی با تأیید ستاد و با هماهنگی استاد راهنما، می تواند ادامه تحصیل دهد.
9
ماده 16- انتقال، تغییر رشته و مهمان
انتقال و تغییر رشته در هر سه شیوه دوره کارشناسی ارشد ممنوع است.
تبصره 1. انتقال از دوره شبانه به روزانه، نیمه حضوری و مجازی به حضوری اعم از (روزانه و شبانه) و از دانشگاه های غیر دولتی به دانشگا ه های دولتی ممنوع است.
تبصره 2. انتقال از یک شیوه به شیوه دیگر با رعایت سنوات دوره در اختیار مؤسسه آموزش عالی است.
تبصره 3. هر دانشجو در هر سه شیوه کارشناسی ارشد می تواند حداکثر دو نیمسال را با موافقت مؤسسه مبدأ و مقصد به عنوان مهمان بگذراند.
- - تبصره 4 الحاقی به ماده 16:
در صورتیکه دانشجوی شاهد و ایثارگر به دلیل درمان صدمات ناشی از جنگ یا آلام متأثر از آن قادر به ادامه تحصیل در دانشگاه نباشد با پیشنهاد ستاد مبدأ و تأیید و معرفی اداره کل امور دانشجویان شاهد و ایثارگر وزارت متبوع و تصویب کمیسیون بررسی موارد خاص مرکزی به دانشگاه دیگری انتقال می یابد.
آیین نامه تسهیلات آموزشی مقطع دکتری((Ph.D، ضمیمه آیین نامه آموزشی مصوب جلسه مورخ 4/9/1393 شورای ستاد برنامه ریزی طرح شاهد |
ماده 3- شرایط پذیرش
الف) داشتن شرایط عمومی ورود به آموزش عالی
ب) داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد مورد تأیید «وزارت»
ج) داشتن صلاحیت علمی
د) داشتن توانایی در زبان خارجی
تبصره 2. نحوه احراز صلاحیت علمی و توانایی در زبان خارجی براساس آیین نامه آزمون های نیمه متمرکز ورودی دکترا مصوب وزارت تعیین می شود.
- - تبصره های الحاقی به ماده 3:
الف- برای داوطلبان شاهد و ایثارگر آزمون دوره دکتری تخصصی، اعمال حداقل 70% نمره آخرین فرد پذیرفته شده شامل تمامی مراحل آزمون ورودی می باشد.
ب- چنانچه پس از اعمال سهمیه 20% ایثارگران در ظرفیت نهایی پذیرش (آزاد، مربی، بورس و پردیس) بخش اعشاری عدد حاصل از 5/0 بیشتر و یا مساوی 5/0 باشد، به عدد بالاتر گرد می شود.
ج- در آزمون هایی که برای پذیرش دانشجو در دو یا چند کد رشته یک گرایش برگزار می شود و امکان اعمال سهمیه در هر یک از کد رشته همان گرایش وجود ندارد، مجموع ظرفیت کد رشته ها برای تعیین سهمیه 20% ایثارگران در نظر گرفته شود.
ماده 4- ظرفیت پذیرش دانشجو با توجه به تعداد استاد راهنما که حداقل در مرتبه استادیار با حداقل دو سال
10
سابقه تدریس در دوره های تحصیلات تکمیلی و راهنمایی دو پایان نامه کارشناسی ارشد باشد، تعیین
می شود و مسئولیت راهنمایی هر دانشجو از ابتدا بر عهده استاد راهنماست که به درخواست دانشجو و موافقت عضو هیأت علمی و تأیید گروه ذی ربط تعیین می شود.
تبصره 3. شرایط تعیین استاد راهنما در شیوۀ پژوهشی به جای دو سال سابقه تدریس به پایان رساندن دو طرح پژوهشی به عنوان مجری می باشد که حداقل یک طرح باید پژوهش تقاضا محور خاتمه یافته و یا در دست اقدام باشد.
تبصره 4. در صورت نیاز، به پیشنهاد استاد راهنما و تأیید گروه، مسئولیت راهنمایی رساله دانشجو را دو استاد راهنما (مشروط به اینکه استاد راهنمای اول «اصلی» حداقل 60 درصد مسئولیت هدایت رساله را بر عهده داشته باشد) به طور مشترک عهده دار می شوند.
تبصره 5. در صورت نیاز به پیشنهاد استاد راهنما می توان یک یا دو استاد مشاور برای هدایت دانشجو تعیین کرد.
تبصره 6. در شرایط خاص و به تشخیص شورای مؤسسه، انتخاب استاد راهنما و مشاور از بین متخصصان (با مدرک دکترا) خارج از مؤسسه نیز بلامانع است.
- - تبصره الحاقی به ماده 4:
در صورت تکمیل ظرفیت پذیرش استاد راهنما، برای رساله دکتری، در هر رشته با موافقت استاد راهنما و تأیید گروه آموزشی مربوط یک نفر داوطلب شاهد و ایثارگر به صورت مازاد بر ظرفیت معرفی شود. در هر حال سقف پذیرش سالانه مطابق مقررات دانشگاه بوده و هر استاد راهنما تا فارغ التحصیلی دانشجوی مازاد سهمیه شاهد، امکان گرفتن دانشجوی مازاد بر سهمیه را ندارد.
ماده 11- مدت مجاز تحصیل در دورۀ دکترا در شیوۀ آموزشی، پژوهشی حداقل سه سال و نیم و حداکثر چهار سال و نیم در شی وۀ پژوهشی حداقل 3 سال و حداکثر 4 سال است و در صورت ضرورت به پیشنهاد استاد راهنما و تأیید گروه ذی ربط، در هر دو شیوه می توان حداکثر تا یک نیمسال تحصیلی به این مدت افزود
تبصره 20. در صورتی که دانشجو بنا به عللی خارج از اختیار خود و یا بروز مشکلات غیرقابل پیش بینی، در حداکثر مدت مجاز موفق به اتمام تحصیل نشود، به پیشنهاد استاد راهنمای دانشجو و تأیید شورای مؤسسه، کمیسیون بررسی موارد خاص برحسب مورد با حضور استاد راهنما، وضعیت دانشجو را بررسی می کند و متناسب با فعالیت های کمی و کیفی و علمی دانشجو، درمورد مدت و نحوۀ ادامه تحصیل یا اخراج او تصمیم گیری خواهد کرد: بر این اساس، مدت مذکور جزو حداکثر مجاز تحصیل دانشجو محسوب می شود.
- - تبصره های الحاقی به ماده 11:
الف- در صورت تشخیص و تأیید ستاد، یک نیمسال به حداکثر سنوات تحصیلی دانشجوی شاهد و ایثارگر
اضافه می شود.
ب- به دانشجوی شاهد و ایثارگر که جهت درمان صدمات ناشی از جنگ یا آلام متأثر از آن نیاز به مرخصی دارد با تشخیص و تأیید کمیته منتخب ستاد و هماهنگی استاد راهنما دو نیمسال مرخصی بدون احتساب در سنوات اعطا می گردد.
11
تبصره 12: میانگین نمرات دانشجو در شیوه آموزشی – پژوهشی در ارزیابی جامع نباید کمتر از 16 باشد. دانشجویی که میانگین ارزیابی جامع وی کمتر از 16 باشد، تنها یک بار دیگر می تواند در ارزیابی جامع شرکت کند.
- - تبصره الحاقی به تبصره 12:
دانشجوی جانباز 25% و بالاتر، آزاده، فرزند و همسر (شهید، جانباز 50% و بالاتر و آزاده) با تأیید ستاد و هماهنگی گروه آموزشی مربوطه یک بار اضافه تر می تواند در ارزیابی جامع شرکت نماید.
تبصره 14. چنانچه میزان پیشرفت فعالیت های پژوهشی دانشجو در شیوه پژوهشی از سوی کمیته راهبری غیر قابل قبول سنجیده شود، تنها یک نیمسال به وی فرصت داده خواهد شد تا روند فعالیت های پژوهشی خود ر ابه سطح قابل قبول ارتقاء دهد. در غیر این صورت، از ادامه تحصیل محروم خواهد شد.
- - تبصره الحاقی به تبصره 14:
برای دانشجوی جانباز 25% و بالاتر، آزاده، فرزند و همسر (شهید، جانباز 50% و بالاتر و آزاده) با تأیید ستاد و هماهنگی گروه آموزشی به این تعداد یک نیمسال اضافه می شود.
این آیین نامه در 3 فصل و 37 بند در جلسه مورخ 4/9/1393 ستاد برنامه ریزی امور فرهنگی طرح شاهد به تصویب رسید.